2014. január 7., kedd

Nincs Hallgatás

André 2004-ben sem maradt csendben. Erről tanúskodik ötödik stúdióalbumának címe; No Silence, vagyis Nincs Hallgatás. Az album május 24-én lesz 10 éves és tartalmaz néhány vadonatúj hangeffektet és egy laikus számára új hangtechnikai megoldást. Ez angol szakkifejezéssel élve nem más, mint a Cross-fading effect. Egyszerű magyar szóval ezt átvezetésnek hívják. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bár a CD-n hallható egyik számnak vége van, mégsem következik pár másodperces szünet, hanem ezt az időt a producer különböző neki tetsző hangeffektekkel áthidalja, összekötve a két számot. A No Silence hanganyaga is így kezdődik. A Marrakech című sláger egy nagy bummal berobban, úgymond szétterül a térben és a szám refrénje a távolból szól, mintha egy nagyon lehalkított rádiót messziről hallgatnál. Ez körülbelül fél percig tart, majd a szám elkezdődik. A végén, miután Tiff Lacey elénekelte az utolsó szólamot, ismét bekúszik a fülünkbe a természet zaja, majd megint, mintha távolról hallgatnánk a lehalkított rádiót, felcsendül a következő szám dallama. És ez így megy egészen az album végéig. Ezt a zenei anyagot egyébként három új vendégművész segítségével készítette el André: a cikk elején már említett amerikai énekesnő; Tiff Lacey, valamint Michal Friedman és Madelin Lane fogadta el a meghívást. Rajtuk kívül az a Ken Harrison is készített egy számot, aki a Wild Strawberries zenekar frontembere, Roberta Carter énekesnő férje.


A No Silence fölkeltette az amerikai filmipar meghatározó szereplőinek érdeklődését is. Abban az időben készült el egy thriller, a címe: Egy gyilkos agya. A film készítői megkeresték Andrét azzal az ajánlattal, hogy saját zenéjén keresztül népszerűsítse a filmet. Ez kapóra jött hősünknek, hisz  az ajánlat elfogadása esetén végérvérvényesen megvethette volna a lábát Amerikában! Egy életre betörhetett volna arra a zenei porondra, így elfogadta a felkérést. Természetesen ehhez az albumhoz is csatoltak extrákat. A Németországba szánt kiegészítő anyag tartalmaz egy DVD-t a Marrakech videoklipjével, az említett film trailer-ével, fényképekkel, a videoklip készítésének kulisszatitkait bemutató kisfilmmel, interjúkkal és a két sláger (Marrakech, Ecstasy) három különböző remixével. 2004-ben André Amerika mellett Ázsiára is koncentrált, azon a kontinensen is folytatta zenei hadjáratát. Az album oda szánt változata az eredetin kívül tartalmazott egy második CD-t is. A különbség csupán annyi a fent említett amerikai változathoz képest, hogy egyrészt tíz különböző remixet lehet meghallgatni, mely ugyanarról a két számról készült, másrészt ebben a változatban nincsenek klipek, képek, interjúk és egyéb videók.







Tíz évvel ezelőtt tehát némileg átalakult a jellegzetes ATB hangzás, valamint folytatódott André világraszóló zenei hadjárata. Amerikát ebben az évben vette be, méghozzá oly módon, hogy lakóbusszal járta a kontinenst és rengeteg fellépés keretében hódította meg az amerikaiak fülét és szívét, emellett leforgatott két videoklipet. A hősünk által létrehozott különleges zenei világ átalakulása is ekkor kezdődött el, ezt pedig a hatodik, speciális stúdióalbum kilenc évvel ezelőtti érkezése is jelezte. Erről már egy következő írásban számolok be, méghozzá holnap.


Haász Rudolf

folytatjuk...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése