2014. január 10., péntek

Megújult Hangzás

A Trilogy sikereivel övezve, nem sokkal az album megjelenése után André tehát egy időre visszavonult, stúdióalbum több, mint két évig nem készült. Mi történt ebben az intervallumban? Kedvencünk járta a világot és véghezvitte stúdiója felújítását. Erre elsősorban azért volt szükség, mert az ott található eszközök nagy része elavult volt, akkor nyolc éve használta Cubase nevű zeneszerkesztő számítógépes program internetről letöltött, illegális változatát. Elkerülhetetlenné vált tehát a szoftver lecserélése. A beszerzett új számítógépeket az Apple nevű számítástechnikai cég gyártotta le André stúdiójába. Itt jegyzem meg, hogy a hat évvel ezelőtt beszerzett cuccok a megboldogult Steve Jobs találmányai, érthető hát, ha André hálás a zseniális informatikusnak és cégének. A felvevő stúdióba vadonatúj hangkeverő pult, számítógépek, hangfalak és egy úgynevezett fader került, ami egyszerűen szólva az audiojel erősítésére vagy gyengítésére szolgál. Ezzel lehet például meghatározni egy zeneszám kezdő és végpontját! Ezen kívül még sok minden mást lehet vele csinálni, de ez olyan magas szintű stúdiótechnika, amivel csak később foglalkozunk. Tehát, mivel hősünk új szoftver szerzett be stúdiótechnikája működtetéséhez, ezért produceri tudományát is frissítenie kellett, különböző, ide kapcsolódó továbbképzéseken vett részt. Emellett 2008. június 27-én André csatlakozott a facebook nevű közösségi portálhoz, amit a mai napig használ.











Nyolcadik stúdióalbuma; a Future Memories munkálatai már az új stúdióban, 2008 novemberében kezdődtek. Az album minden egyes részletéről beszámolt a rajongóknak a My Space nevű közösségi oldalon vezetett blogjában, ezzel is éreztetve közönségével, hogy minél közelebb akar kerülni hozzájuk. Az album szerkezetét tekintve maradt a 26 számot tartalmazó, két külön hanganyagból álló, két CD-s változatnál, a bulizós és a nyugodtabb számok két részre osztásánál. Újdonságként közölte André, hogy az album megjelenése előtt slágert nem óhajt nyilvánosságra hozni, amiből azt a következtetést lehetett levonni, hogy kislemez nem készül az albumból. De aki így gondolta, az rosszul következtetett, hisz a mester 2009 elején feltett a blogjába 3 különböző hangmintát egy időben azzal a céllal, hogy bemutassa az új album fő irányvonalát. Ebből már lehetett tudni, hogy a hangzásvilág ezúttal egészen más lesz, mint az eddigi ATB albumokon! Ez a stúdióba telepített, Logic Pro 9 névre hallgató zeneszerkesztő szoftvernek köszönhető, melyről egyöntetűen állítják szakértők, hogy a legjobb a térhatású hangokkal való munka terén. Egyebekben elárulta, hogy mindhárom bemutatott számnak más-más videoklipje lesz. Az albumon három új amerikai művész és egy szlovák elektronikus zenei formáció mutatkozik be. Haley Gibby, Betsie Larkin és Aruna Abrams is kap egy-egy számot, az Apple & Stone pedig bemutatta saját készítésű, Authentic Reaction című dalát, amelyet André átdolgozott, mivel elsőre nem találta elég meggyőzőnek. Érdekesség, hogy a számok között szerepel egy olyan is, amelyik 160 ritmust hallat másodpercenként, ez pedig azt jelenti, hogy André belekóstolt a hardcore techno világába. 

Az album hivatalos tracklistjét 2009. március 27-én, előzetesét pedig három nappal később hozta nyilvánosságra.Ekkor már azt is tudni lehetett, hogy május 1. lesz a kiadási dátum. Az albumot két kiadásban árulták, ebből a második tartalmazott egy extra DVD-t mely "Behind The World" címmel tartalmaz egy ATB útinaplót. Ebből megtudhatjuk, hogy az album megjelenését megelőző 2 évben kedvencünk merre járt. Emellett megnézhetünk egy a felújított stúdiót és az album munkálatait bemutató videót, valamint a What About Us című szám klipjét is! A már említett bemutatón minden közreműködő megszólal, André elmondja, hogy pályafutása során ezt az albumot készítette a leghosszabb ideig, valamint hogy Josh Gallahan néven  jó barátja, Rudi Dittmann szólókarrierbe kezd. A fent említett hardcore techno szám is az ő nevéhez kötődik. Mindenki kiemeli, hogy milyen jó volt Andréval együtt dolgozni és mennyire várják már a közönség reakcióját. Az anyag egyébként Lengyelországban ismét óriási sikert aratott, ezúttal a 14. helyen végzett az ottani lemezeladási listákon és elérte a platina minősítést. Tehát ennek az albumnak is óriási sikere volt, az új hangzás, a drum n' bass elemek egyértelműen elnyerték a közönség tetszését. Az album címadó daláról ez különösen elmondható, ebben mutatkozik meg ugyanis a leginkább az új, leírhatatlanul gyönyörű hangzás, a térhatású hangok elképesztő alkalmazása. Összességében a Future Memories meglátásom szerint André eddigi legjobban sikerült munkája. Ez a megállapítás a chill out CD-re is igaz. Egy kiforrott, kész művész csodálatos alkotása az első hangtól az utolsóig. A második elnyert platinalemez végérvényesen világsztárrá léptetett elő egy 36 éves, pályafutása csúcsán lévő, rendkívül szimpatikus német lemezlovast.

Következhetett hát André számára az újabb két éves szünet! A következő önálló stúdióalbum 2011-ben jelent meg! Legközelebb ezzel jövünk!

Haász Rudolf

folytatjuk...





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése