2014. január 4., szombat

Két Világ

 
André már dolgozott második albumán, amikor megkapta az előző írásban említett díjat. Végül a Two Worlds című alkotás 2000. november 6-án a boltok polcaira került. Egy év és négy hónap telt el, mire ez a kicsivel több, mint másfél órás anyag elkészült. A húsz szám két CD-re került fel 11:9 arányú elosztásban, ami meglepetésről árulkodott. Ez pedig az volt, hogy hősünk belekóstolt az elektronikus zene egyik alműfajába, chill out zenét készített. Ehhez segítséget a kategória akkori királyától, Enigma (polgári neve Michael Cretu) személyében kapott, akivel közös számot is készített. Rajta kívül a fiatal producer igénybe vette Marcus Löber segítségét is. Az albumon hallható első tizenegy számot André újabb kategóriába sorolta (The World of Movement), és így tett a megmaradt kilenc, nyugodtabb ritmusú, kellemes hangzású számmal is. Annak a korongnak a Relaxing World nevet adta, nyitva azok felé is, akik a fent említett stílusú zenét kedvelik. Egyebekben André folytatta azt a munkát, amit egy évvel korábban kezdett el, az életvidám dallamok ütős, dance alapú játékát. Ezeket a számokat is nagy lelkesedéssel játszották a magyar rádiók, a következő 13 évben azonban fokozatosan eltűntek az ATB számok hazánk rádióinak kínálatából. Tizenhárom évvel ezelőtt még játszották itthon a Fields of Love és a The Summer című slágereket, különösen a Pesten és környékén fogható Roxy Rádió adta nagy előszeretettel. 

Ekkor tűnt fel André életében a Wild Strawberries nevű kanadai rockzenekar, melynek csinos énekesnője, Roberta Carter Harrison a pletykák szerint elnyerte az akkor 27 éves világsztár tetszését. Nemcsak szakmai értelemben. Arról nincs információm, hogy Roberta 13 évvel ezelőtt férjnél volt vagy nem volt, tényként azonban rögzíthetjük, hogy a szakmai kapcsolat André és a Wild Strawberries között ekkor kezdődött a Let You Go című sláger elkészítésével. Érdekesség, hogy kedvencünk nagyon szeret gitározni, ennek pedig jelét is adta azzal, hogy a Fields of Love készítésekor a stúdióban saját maga által alkotott, nagyon halk gitárszólamot is beletett a track-be. Emellett mindkét dalban szerepet kap a basszusgitár, ami annak tudható be, hogy André kedvenc zenei stílusa a rock, amit munkássága során időről időre hangoztat a mai napig.


Összességében elmondható, hogy a második ATB album egy olyan lemezlovas és producer munkája, aki tizenhárom évvel ezelőtt még bizonytalan volt abban a tekintetben, hogy az elektronikus zene megszámlálhatatlan és kifürkészhetetlen útjai közül melyiket válassza. Az albumon hallható első chill out próbálkozásokon szerintem érződik, hogy akkor készített életében először ilyen számokat. Bár ezek nem sikerültek olyan jól, mint a tempósabb számok, később beigazolódott, milyen jó döntés volt belevágni a chill out projektbe. Ez már egy későbbi történet, a következő, egyben harmadik albumra 2 évet kellett várni!






Haász Rudolf

folytatjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése